detall plat

TEXT - Joan Perucho

De la veu

Per què els homes tenen ordinàriament la veu gruixuda?
Perquè tenen ampla la canya del pulmó, i obertes les vies on es forja.

Per què les dones tenen veu de tiple?
Perquè la seva complexió prem les artèries vocals, i amollen la veu prima, i subtil; i perquè tenen estreta la canya del pulmó i rep poc aire, i és molt prim i subtil, i així surt la veu. Quan els homes neixen, diuen A, que és veu gruixuda, i forta. Les dones, E, que és blana i subtil.

Per què s'enrogallen els homes quan veuen el llop?
Per especial virtut del llop, que li va donar la natura per a la seva defensa. I perquè és summament fred el cervell, i envia per l'aire uns vapors tan revinguts i crassos, que premen el pit i el pulmó, i relaxen les artèries vocals, que amb prou feines poden amollar la veu els que el troben.

Per què molts homes tenen veus excel·lents per a músics i d'altres molts, o el comú, no en tenen, tenint tots el mateix pulmó i canya i artèries locals?
Perquè en uns la canya és molt ampla, en d'altres molt estreta; en d'altres molt veloç, i subtil; en d'altres molt dura, i tardana. Aquests darrers no poden cantar; els que la tenen veloç i subtil son tiples; els que la tenen forta, tenors; els que la tenen estreta, contralts; els que la tenen ampla, contrabaixos. I en la majoria d'ells és lleugera i deseixida per a fer refilets de gorja; i si no és lleugera i deseixida, no se'n poden fer.

Extracte de la història Isidro de las Pedrochas, del llibre Històries apòcrifes, de Joan Perucho. Edicions 62. Barcelona, 1991.


Publicat al Quadern de Sons, l'11 de setembre de 2007.